^Na vrh
  
  
  
Get Adobe Flash player

Ko bom velika-a, bom ...

... vojak, knjižničarka, zdravnica, slikarka, voznik demperja, delala v bolnišnici, policajka, voznik tovornjaka, učiteljica, vrtal v kamnolomu, gasilka, popravljal čolne.
April je bil v skupini otrok Metulji še posebej zanimiv, saj smo govorili o tem, kaj bi radi postali, ko bomo večji, tako kot naši starši. Prav te smo povabili v vrtec, da so nam prišli predstavit svoj poklic oz. prikazat, kaj počnejo v svoji službi. Za vsak poklic smo si vzeli en dan ali več, da smo ga res dobro spoznali ter se v njem tudi preizkusili. Mogoče bi bil pa ta pravi? Zanimivo, da smo ob koncu vsake predstavitve dobili kar veliko kandidatov, ki bi z veseljem opravljali prav to službo.


Prva je v vrtec prišla mama Nataša Ravnik Franzoni in nam prikazala, kako sestavljajo prav posebne luči, ki se uporabljajo na naftnih ploščadih in jih zato z ladjami pošiljajo na razne konce sveta. Že naslednji dan smo očetu Gorazdu Černuti pomagali v vrtec prinesti kajak in vesla znamke Prijon in si podrobno ogledali njihovo izdelavo ter se kar v igralnici usedli vanj in poskusili veslati. Obljubili pa smo mu, da bomo enkrat zaveslali tudi po Soči.
Nismo pozabili na osebo, ki nas kdaj pa kdaj polepša, to je frizerka in mama Anja Jug. Kot se edino spodobi, smo odšli v njen frizerski salon, kjer smo jo opazovali, kako je strankam umivala in sušila lase, od nje pa tudi mi nismo odšli brez kitk ali barvnega pramena.
Seveda imamo v vrtcu tudi vzdrževalca Leona Jerončiča, ki nas je povabil v šolsko delavnico in nam pokazal stroje, ki žagajo, brusijo, pihajo, vrtajo in so nasploh zelo zanimivi.
V sklopu poklicev smo imeli tudi pravi izlet, saj smo se z vlakom peljali v Kanal, kjer smo v sirarnici Karmen pomagali narediti maslo ter imeli pravo malo pokušino mlečnih izdelkov.
Sprehodili smo se tudi do Gorenje vasi, saj smo si želeli ogledati tudi, kaj počne mizar. To in še veliko več nam je pokazal Simeon Kodelja.
Nadaljevali smo v vrtcu, kamor smo za eno dopoldne povabili tri none slikarke, in sicer: Heleno Stanič, Vando Colja in Mirjam Morenčič. Nekaj svojih umetnin so prinesle s seboj, nekaj pa so jih ustvarjale skupaj z otroki v vrtcu in pri tem spoznale kar nekaj bodočih slikark in slikarjev.
V nadaljevanju nas je obiskal tudi oče Marko Bavdaž iz prodajalne gradbenega materiala Apia, s katerim smo se pogovorili o službi prodajalca in skupaj gradili hiše iz kock.
Kot zadnjega smo spoznali poklic kuharja, ki nam ga je predstavil kar kuhar iz vrtca, Primoža Kumar, s katerim smo si pripravili kosilo, ki je bilo zato tisti dan še posebej slastno.
Vsem, ki so nam z veseljem predstavili svoje delo in službo, se otroci in strokovne delavke iskreno zahvaljujemo, ker smo sedaj prepričani, da vemo, kaj bomo, ko bomo veliki.


Zapisala: vzgojiteljica Neža Rutar

poklici01

poklici02

poklici03

poklici04

poklici05

poklici06

poklici07

poklici08

poklici09

poklici10

poklici011

Copyright © 2013. Vrtec Deskle Rights Reserved.