^Na vrh
  
  
  
Get Adobe Flash player

koledar

Junij 2020
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

V sliki

  • 1.jpg
  • deteljica2.png
  • scan.jpg
  • scan0001.jpg
  • vrtec4.png
  • vrtecdeskle1.jpg
  • vrtecdeskle3.jpg
  • vrtecdeskle5.JPG

Zdravih nog naokrog

Otroci iz vrtca Deskle so v mesecu aprilu, ob različnih dejavnosti, raziskovali delovanje človeškega telesa. Osredotočili smo se na spoznavanju samega sebe, svoje družine, svojega telesa in njegovo funkcijo. Dotaknili smo se tudi teme o zdravem načinu prehranjevanja in skrbi za svoje zdravje. Obiskale so nas medicinske sestre iz ZD Nova Gorica, ki so otrokom iz skupin Račke, Metulji in Sončki pripravile prav zanimivo delavnico. Ker pa smo vključeni tudi v projekt Zdravje v vrtcu, smo celo leto namenili veliko pozornost tej temi ter jo vpletali v naš vsakdan.


V skupini Ribice smo najmlajši otroci našega vrtca. In ker bi radi hitro zrastli in ujeli naše starejše prijatelje dobro skrbimo za naše zdravje. V zimskem času smo si pripravili vitaminski napitek iz pomaranč ter z njim pregnali nadležne viruse. Za dobro počutje smo poskrbeli tudi s sprostitvenimi masažami in z veliko športnega gibanja. Ogledali smo si maketo našega telesa in naše organe. S pravim stetoskopom smo poslušali svoj srček (fotografija 1), z otroškim zdravniškim kovčkom pa smo postali pravi zdravniki in pozdravili vsako praskico in namišljeno bolezen naših prijateljev.
V skupini Račk smo spoznavali sebe – izdelali smo vsak svoj plakat, na katerem smo predstavili: koliko let imamo, svojo najljubšo barvo in hrano. Poleg sebe smo predstavili tudi svojo družine. Na tabelo smo nalepili število družinskih članov njihovo velikost in starost. Ogledovali smo si fotografije, ko smo bili dojenčki in ugotavljali telesne razlike – takrat in danes. Nato smo spoznavali naša čutila (fotografija 2). Preko igre smo ozavestili naših pet čutil. Okušali smo hrano, tipali toplo in mrzlo vodo, hodili smo po čutni poti iz naravnih in umetnih materialov, igrali smo se ''slepo miš'' ter prisluhnili zvokom iz naše okolice. Pogovarjali smo se o zdravi prehrani. Spoznali smo prehransko piramido ter izdelali plakat o zdravi hrani in o hrani, ki jo uživamo občasno.
Mesec marec je bil v skupini Metuljev mesec družine. Pogovarjali smo se, kaj je to družina in kdo so družinski člani. Otroci so od doma prinesli fotografije družine ali fotografijo katerega od družinskih članov. Potem smo slike opazovali in opisovali. Meseca aprila smo iz družine prešli na moje telo. Najprej smo naredili obrise vsakega otroka posebej. V ogledalu smo opazovali in poimenovali dele telesa. Nato smo spoznavali, kako je zgrajeno naše telo. Pogovarjali in ogledovali smo si revije in knjige na to temo, iz lesenih kock smo sestavljali okostnjak (fotografija 3) in imeli smo delavnice na temo KAKO DELUJE NAŠE TELO. Igrali smo se različne gibalne igrice na temo naše telo. V mesecu maju smo nadaljevali z zdravo prehrano in se pogovarjali o tem, kako lahko sami skrbimo za naše zdravje. Z otroki smo naredili plakat zdrave prehrane, pripravili smo si naravne sokove in zdrave prigrizke ter se, kot vedno, veliko gibali na svežem zraku.
V mesecu aprilu smo se z otroki iz skupine Sončki pogovarjali o našem telesu. Otroci so v ta namen prinesli od doma enciklopedije in ostale knjige na obravnavano temo. S pomočjo knjig smo dobili veliko informacij. Naučili smo se tudi pesmico o telesu (Koža, trup, vse kosti ...) in se igrali različne gibalne igre (Kaj zmore moje telo?). Skupaj smo izdelali plakat našega telesa in narisali glavne notranje organe. Nastala je didaktična igra Sestavi svoje telo (fotografija 4). Za konec pa smo naredili še kviz, kjer smo preverili pridobljeno znanje.

Pripravili Tjaša Batistič in sodelavke Vrtca Deskle

Zdravje ribice

Zdravje racke

zdravje metulji

zdravje soncki

 

Copyright © 2013. Vrtec Deskle Rights Reserved.