(05) 30 52 001 vrtec@osdeskle.si

V ponedeljek, 24. 5. 2021, smo se predšolski otroci iz Vrtca Deskle odpravili na tridnevno letovanje na Medvedje Brdo. Zjutraj smo prišli v vrtec s potovalkami, vznemirjeni in radovedni, kaj vse nas čaka. Usedli smo se na avtobus, pomahali staršem v slovo in se odpeljali novim dogodivščinam naproti.

Ob prihodu na Medvedje Brdo so nas toplo pozdravili učitelji doma Medved. Ko smo se namestili, smo skupaj z učiteljem s pomočjo računalnika odpotovali v vesolje. Spoznavali smo planete v našem osončju, njihova imena, barvo in sestavo.

Ko smo se spustili spet na Zemljo, smo odšli na kratek sprehod po dežju. Spoznali smo del Medvedjega Brda. Po večerji pa smo skočili kar v medvedja usta. Spuščali smo se po toboganu (beri medvedji požiralnik), po katerem se pelješ zelo hitro. Ampak mi smo že veliki in zato smo vsi premagali strah pred tem medvedom.

Naslednjega dne je prenehalo deževati in smo se odpravili na kmetijo. Tam smo videli krave, pava, prašičke, race, gosi, psa in mačko, bike, oslička in kunce. Kuža Bolt in osel Trma sta se nam pustila tudi božati. Ko smo se vrnili v dom Medved, smo obiskali še živali, ki živijo tam. Božali smo skakače, morskega prašička in želvo. Opazovali smo ptičke zebrice, paličnjake in polža. Najbolj pogumni so živali tudi prijeli v roke.

Sledilo je presenečenje. Gozdni škratek nam je pustil v garderobi doma kapico s sporočilom. Napisal nam je, da se mu je v gozdu podrla hišica in nas prosil, če mu pomagamo zgraditi novo iz materiala, ki se ga najde na gozdnih tleh. Vsi smo se strinjali, da je škratku treba pomagati in takoj smo se odpravili v gozd. Tam smo zavihali rokave in se lotili dela. Najprej smo poiskali prostor, ki bi bil primeren za škratovo hišico. Nato smo začeli nabirati material: palice, palčke, lubje kamenje, listke… in začeli z izdelavo hišice. Na koncu sta nastali kar dve hišici in z našim izdelkom smo bili zelo zadovoljni. Med delom nas ni zmotil niti dež. Čarobnost gozda nas je tako prevzela, da smo se po končanem ustvarjanju s težkim srcem odpravili nazaj proti domu. Ampak tam nas je takoj prevzela nova dogodivščina. Z našimi čutili smo odkrivali nove zvoke, materiale, vonjave. Z zavezanimi očmi in bosimi nogami se je vsak odpravil po čutni poti. Ugotovili smo, da so nekateri materiali mehki, drugi trdi, eni so gladki, drugi hrapavi… Igrali smo se zvočni spomin in samo s pomočjo tipa poskušali ugotoviti, kaj se skriva v vrečkah iz blaga. Pred večerjo smo se naučili še dve pesmici, ki so nam bili zelo všeč. Ko smo se vrnili v vrtec, smo pesmici takoj zapeli še našim prijateljem. Zadnji večer v domu Medved smo si popestrili tako, da smo odšli v »kino« in si ogledali risanko Mali Jeti. To noč smo sanjali škrate in njihovo deželo.

Zadnji dopoldan na Medvedjem Brdu smo odšli na lov za zakladom. Do zaklada pa smo prišli tako, da smo na poti reševali razne naloge. Naj vam zaupamo, da je bil izgubljeni zaklad zelo sladek! Pred kosilom smo se še preizkušali  v plezanju na plezalni steni. Prav vsi smo bili zelo pogumni in smo se povzpeli na steno. Plezalca na steni smo gledalci vzpodbujali in mu ploskali, ko je varno spet pristal  na tleh. Po kosilu je prišel čas slovesa. Pozdravili smo učitelje in se jim zahvalili za njihov trud. Z avtobusom smo se odpeljali proti domu z novimi vtisi, izkušnjami in znanjem….in komaj smo čakali, da spet objamemo svoje starše.

Tea Petrovčič

(Visited 240 times, 1 visits today)
Dostopnost