(05) 30 52 001 vrtec@osdeskle.si

V skupini Čebele smo mesec maj posvetili spoznavanju naših čutil.

Začeli smo s čutilom za vid. Ugotovili smo, da se je zelo težko sprehajati po razgibanem terenu, če nič ne vidiš. Tudi risati z zavezanimi očmi ni prav enostavno.

Potem smo se pogovarjali o tem, za kaj vse nam služijo naša ušesa. Poslušali smo različne zvoke in ugibali kaj te zvoke proizvaja. Ugotovili smo, da je marsikateri zvok neprepoznaven, če ga samo slišiš in ne tudi vidiš od kod prihaja. Poslušali smo klasično glasbo in ugibali katere instrumente slišimo. Ob poslušanju smo tudi risali.

Za sluhom so prišli na vrsto naši noski. Z zavezanimi očmi smo vohali različno hrano, rastline… in ugibali kaj vohamo. Nekatere stvari so nam lepo dišale, druge pa prav smrdele. Preizkušali smo tudi naše čutilo za okus. Spoznali smo, da so nekatere stvari sladke, druge slane, grenke ali kisle.

Na koncu smo prišli do našega največjega čutila – kože. Z bosimi nogami smo hodili po čutni poti. Različni materiali pod našimi stopali so nam dajali različne občutke: mehko, gladko, trdo, mrzlo…

Potem smo preizkušali še naše prstke na rokah. S tipanjem smo morali ugotoviti, kaj se skriva v vrečkah iz blaga. In moram vam povedati, da nam je šlo odlično. Tina pa nas je za konec naučila čudovito deklamacijo o naših čutilih. Dragi starši, so vam jo otroci že povedali?

Tea Petrovčič

(Visited 340 times, 1 visits today)
Dostopnost