(05) 30 52 001 vrtec@osdeskle.si

V mesecu novembru smo se v sklopu Tradicionalnega slovenskega zajtrka cel teden pogovarjali o čebelah in odkrivali njihov svet.

 

 

 

 

 

Prebrali smo si pravljico Kako je nastala čokolada (pravljica o čebeli), listali knjige o čebelah, peli pesmico Tri čebele, barvali čebeljo pobarvanko, izdelali lutko čebelico in se igrali čebelje skrivalnice. Da bi si naredili Tradicionalni slovenski zajtrk še bolj sladek, smo se odločili, da si pripravimo domače gumijaste bonbone z medom. Poiskali smo recept in ga preučili, kaj vse rabimo. Naslednjega dne smo šli v akcijo in nastali so samo naši bonboni z medom. Po Tradicionalnem slovenskem zajtrku smo se z njimi posladkali. Bili so res slastni!

Naj vam zaupamo recept…PA DOBER TEK:

Sestavine

Pomarančni medvedki
– 240 ml svežega pomarančnega soka
– 1 jedilna žlica limonovega soka
– 2 zvrhani jedilni žlici medu
– 3 jedilne žlice želatine
Jagodni medvedki
– 150 g jagodnega pireja
– 80 ml vode
– 1 jedilna žlica limonovega soka
– 2 zvrhani jedilni žlici medu
– 3 jedilne žlice želatine

Priprava

  1. Vse sestavine (razen želatine) zmešajte ter vlijte v kozico ter ob mešanju segrevajte na srednjem ognju.
  2. Počasi vmešajte želatino, da zmes postane gostejša.
  3. Segrevajte in mešajte, dokler sestavine niso povezane in želatina popolnoma stopljena, masa pa precej prozorna.
  4. Odstavite, na papir za peko (da se izognete umazaniji) položite model z želenim motivom ter vanj vlijte vsebino kozice.
  5. Vse skupaj postavite v hladilnik za 30 minut, da se medvedki strdijo.
  6. Medvedke vzemite iz modela ter jih zaprite v zatesnjeno posodo. Če bonboni ne bodo izginili že v nekaj minutah, jih lahko hranite v hladilniku tudi do nekaj tednov.

Namig: Želatino lahko nadomestite z naravnim želirnim sredstvom agar.

Tea Petrovčič

(Visited 70 times, 1 visits today)
Dostopnost