(05) 30 52 001 vrtec@osdeskle.si

Poglej levo in desno, še enkrat na levo in na sredini prehoda za pešce še enkrat na desno. To je le eno izmed pravil, ki smo jih urili ob spoznavanju prometne varnosti.

Poiskali smo knjige  na temo varnosti v prometu, Previdno Na cesti (Claire Llewellyn). Našli smo dve prav posebej zanimivi. Prva je bila Formula 1 in policaj Mataj (Mojiceja Podgoršek), v kateri smo iskali prekrške, ki jih je naredila Formula 1, druga pa je bila knjiga Policist Jan (Ruth Wielockx), v kateri smo kot detektivi iskali »tatu«, ki je policistu Janu ukradel kapo.

Prav sami smo si izmislili novo gibalno igro, ki smo jo poimenovali semaforčki. Ko je na semaforju svetila rdeča luč, smo se usedli, ko je svetila rumena, smo čepeli, ko pa je svetila zelena, smo vstali.

Tulce smo oblekli v mesto in pobarvali cesto. Nato smo okrog tulca zalepili plastično objemko, otroci pa so nanjo zalepili nalepko v obliki prevoznega sredstva. Nato se je vaja upoštevanja luči na semaforju pričela.

Obiskal nas je policist in nam predstavili pomen varnosti v prometu. Pripeljal se je s prav posebnim policijskim kombijem, ki je imel vse luči in vsa stekla zavarovana z mrežo. Povedal nam je, da s tem vozilom velikokrat varujejo nogometne tekme. Otroci so si kombi ogledovali in ga raziskovali. Našli so tudi prav poseben prostor, in sicer prostor za pridržanje. Čeprav ni bilo v njem ničesar, so vsi pohiteli pogledat, kam policisti zaprejo »lumpe«.

Pridobljeno in obujeno znanje smo izkoristili tudi za izvedbo kolesarskega poligona, ki smo ga opravili v okviru športnega programa Mali Sonček.

Seveda pa smo morali naš projekt varnosti v prometu zaključiti poučno, zato smo izdelali avtomobilske obešanke.

Starši, sedaj skupaj z otrokom poiščite primerno mesto v avtomobilu, ki vas bo vselej, ko se boste usedli vanj spomnilo, da morajo otroci sedeti v otroških avto sedežih in da moramo vsi udeleženci v avtomobilu vedno, tudi če peljemo samo smeti, slišati »klik«, kar pomeni, da smo pripeti z varnostnim pasom.

Lea Saksida

(Visited 77 times, 1 visits today)
Dostopnost