(05) 30 52 001 vrtec@osdeskle.si

Tematika, ki smo jo obravnavali v sredini novembra, se je nanašala na presenečenja.

Otrokom sem prvi dan prebrala pravljico Skrivnostna škatlica in jim pokazala, da sem v gozdu našla prav to skrivnostno škatlico. Vsak dan so bili otroci deležni presenečenja, ki se je skrivalo v škatlici. Preden so škatlico odprli, smo se pogovarjali, kaj bi lahko bilo notri. Otroci so skrinjico potežkali, potresli in poslušali, kakšen zvok je nastal in na podlagi le teh namigov poskušali ugotoviti, kaj se skriva v njej. Prvi dan so se skrivali baloni, ki so napeljali na praznovanje dečkovega rojstnega dne.

Drugi dan pa so se v škatlici skrivali liki. Spoznavali smo osnovne like in se igrali razvrščanje. Like smo skrili po igralnici, otroci pa so morali te najprej poiskati in jih pravilno razvrstiti po mizah, kjer so bili označeni.

Naslednje dni smo barvali risalno podlago, nanjo obrisali osnovne like in jih izrezali. Iz njih smo sestavili ptičjo hišico. V škatlici so se en dan skrivale sličice ptičkov in pobarvanka ptička. Le-te smo kasneje razvrščali po hiškah, kjer so stanovali. Pobarvanko pa so čimbolj natančno pobarvali in jo prilepili na ptičjo hišico. Ker so bile otrokom dejavnosti s ptički zelo všeč, smo nadaljevali s tematiko, kako lahko poskrbimo za ptičke pozimi.

Naučili smo se novo pesmico o vrabčku in jo spremljali z malimi instrumenti, igrali različne ritmične vzorce in jih ponavljali.

VRABČEK ČAKA MAMICO

Vrabček čaka mamico,
stiska se ob vejo,
mama po proso je šla,
tja za živo mejo.

Pa je vrabčke srečala,
dolgo klepetala,
vse proso za sineka
sama pozobala.

Seznanili smo se z igro ptički v gnezda, imeli poligon v večnamenskem prostoru in se umirili z vodeno vizualizacijo: ptiček gre na pot.

Za zaključek teme pa smo na atrij postavili ptičjo hišico in sami izdelali pogače za ptičke. V posodice za mafine so trosili semena in jih prelili s kokosovim oljem. Pladenj s pogačami smo odnesli v kuhinjo, kjer nam je kuharica pladenj postavila v hladilnik.

 

Z otroki smo sklenili, da bomo tedensko skrbeli za ptičke in jim po potrebi trosili semena.

Nina Fortuna

(Visited 120 times, 1 visits today)
Dostopnost