V tednu od 11. do 17. novembra smo prvič obeležili teden slovenske hrane.
Odslej bomo to počeli vsako leto, natančneje tretji teden v novembru. Osrednji dogodek tega tedna pa je Tradicionalni slovenski zajtrk. Namen tedna slovenske hrane je spodbuditi zdravo prehranjevanje ter pogostejše uživanje slovenske, lokalno pridelane hrane.
V naši skupini smo teden obeležili tako, da smo se najprej pogovorili o tem, kaj sploh pomeni lokalno pridelana hrana. Nato smo iz reklamnih letakov izrezovali različne slike hrane, s katerimi smo izdelali prehransko piramido.
Naslednji dan smo se odpravili na kmetijo Gabrijelčič v Ložice, kjer smo si lahko ogledali njihove živali in tudi kmetijske stroje. Na koncu pa so nam postregli z domačimi suhomesnimi izdelki. “Njam, njam”, bilo je po besedah otrok, “ful dobro in naj-najboljše”.
V sklopu bližajočega Tradicionalnega slovenskega zajtrka smo se preizkusili tudi v peki kruha. Moramo vam povedati, da nam je uspel zelo okusen kruh, saj smo ga zmazali zelooo hitro.
Kot osrednja tema tedna slovenske hrane je bil Tradicionalni slovenski zajtrk. Tudi na ta dan smo se pripravljali kar cel teden, saj smo na to temo veliko ustvarjali. Ustvarili smo čebelje satovje, dekorirali prt ter si izdelali naglavne čebelice. Ni ga boljšega zajtrka, kot je domač kruh, maslo, med in skodelica dobrega domačega mleka. Za povrh pa še eno sočno jabolko.
Nika Mutavčić