(05) 30 52 001 vrtec@osdeskle.si

Tukaj smo, v skupini Čebelice. Postali smo najstarejši otroci v vrtcu in naslednje leto že prestopamo vrata šole. Konec je počitnic in ponovno smo pripravljeni za nove dogodivščine. Z otroki smo v začetku meseca pripravljali igralnico, dogovorili smo se za pravila skupine, uredili smo koledar, dežurstvo in kotičke. Pravila skupine smo potrdili z obrisom svoje roke in dali zaobljubo, da jih bomo upoštevali. Da smo se povezali kot skupina, pa smo se igrali veliko socialnih iger: Rešimo vozel, Mačka in miš, Črni mož, Osliček, kdo te jaha in Lovec lovi zajce.

Druga polovica meseca pa je bila v znamenju prometa, varnega obnašanja v prometu in spoznavanju različnih vozil. Otroci so dobili svojo prvo domačo nalogo, katero je večina tudi opravila – BRAVO! V vrtec so morali prinesti različne slike prevoznih sredstev. Slike smo nato uporabili za matematično dejavnost, kjer so jih pravilno razvrščali v drevesni diagram. Ogledali smo si prometne znake, jih opazovali in spoznavali njihovo obliko, barvo in pomen. Le-te smo kasneje tudi risali s tempera barvami. Prometnemu znaku smo napravili stojalo, katero smo okrasili z volno. Tukaj so otroci potrebovali veliko potrpežljivosti in motorične spretnosti. Ker smo spoznali nekaj pravil vedenja v prometu, pomen različnih prometnih znakov in ker so nas vozila nasploh zelo zanimala, smo se udeležili Kolesarčkov. Tukaj so se otroci preizkusili v vožnji z avtomobilčki na nožni pogon, kjer so morali upoštevati pravila varne vožnje. V sklopu tematike pa smo se naučili deklamacijo o Jurčku in semaforju:

Jurček teče, teče v šolo,
zjutraj pozno vstal je, JOJ!
Ko pa pride do križišča,
rdeča luč zasveti: STOJ!
Jezno Jurček vanjo gleda:
»Nimam časa stati tu!«
Pomežikne luč rumena
in takole reče mu:
»Malo še potrpi, glej:
Luč zelena, brž naprej!«

Za konec tematskega sklopa pa je vsak otrok poljubno narisal eno prevozno sredstvo, ki ga je najbolj pritegnilo. Barvali so s posebno tehniko tapkanja s prsti. Spoznali smo veliko stvari, predvsem pa to, da moramo biti v prometu tudi kot pešci pozorni in poslušni.

Nina Fortuna

(Visited 161 times, 1 visits today)
Dostopnost