(05) 30 52 001 vrtec@osdeskle.si

Prišel je težko pričakovani čas, ko smo se z otroki iz skupine Čebele odpravili na zimovanje na Medvedje Brdo.

V ponedeljek smo se že takoj po 8-ih zjutraj odpravili na pot, ki pa je zelo hitro minila v družbi šoferja in dobre glasbe. V domu Medved so nas toplo in prijazno sprejeli. Otroci so si najprej izbrali sobe in postelje, kjer so naslednja dva dni spali, se igrali in se nasploh imeli lepo. Vzhičenje, veselje in radovednost so kar puhteli iz otrok. Na Medvedjem Brdu ni bilo časa za dolgčas.

Preko raznih dejavnosti so otroci razvijali domišljijo, spoznavali nove stvari, se igrali, zabavali in se marsikaj naučili. Veliko časa smo preživeli zunaj, imeli smo tudi orientacijski pohod z iskanjem skritega zaklada. Na koncu nas je pričakalo gozdno igrišče: hodili smo po hlodih, metali storže v drevo, se zibali na tarzanovi vrvi in hodili po stopnicah, narejenih iz hlodov.

Učiteljica naravoslovja nam je pripravila teleskop, skozi katerega smo opazovali Sonce. Igrali smo se s sencami, jih risali, spoznavali smo, kako se Zemlja vrti in kako potuje Sonce.  Ko se je spustila noč, pa smo skozi teleskop opazovali Luno. Na njej so se lepo videli kraterji, res je bilo čarobno. Po večerji smo se odpravili na pohod z lučkami in oprezali za srnami, vendar žal nismo nobene srečali. Verjetno smo bili nekoliko preglasni.

Naslednji dan smo se preizkusili v kulinaričnih spretnostih. Umesili smo testo, oblikovali kroglice in spekli slastne piškote.

Medtem ko smo čakali, da se piškoti spečejo in ohladijo, pa smo se odpravili v bližnji gozd, kjer smo s pomočjo ogledalc opazovali, kje na drevesih se skrivajo škratki.  Otroci so jih nekaj pa le videli. In ker smo prijazni, smo našim škratkom naredili hišice iz naravnega materiala. Pri izdelavi hišic ni manjkalo otroških idej. Ustvarili so posteljice, pripravili storžke za hrano, nekateri pa so škratkom pred hišico naredili še tobogan.

Obiskali smo tudi bližnjo kmetijo, kjer sta nam bila najbolj všeč traktor in molža kravice.

Zatem smo se odpravili v naravoslovno učilnico, kjer smo spoznavali različne živali. Božali in držali smo jih v rokah in jih spoznavali.

Zvečer smo imeli težko pričakovano zabavo v pižamah. Otroci so se sprostili, naplesali in zelo uživali. Na dan odhoda pa smo imeli še nekaj aktivnosti. Hodili smo po čutni poti z zavezanimi očmi, hodili smo po vrvi in lovili ravnotežje ter se spuščali po zaprtem toboganu.

Učitelj športne vzgoje nas je povabil na uro plezanja. Otroci so se seznanili z opremo in načinom njene uporabe. Kar nekaj otrok je plezalno steno preplezalo do vrha, nekateri pa so plezali bolj previdno.

Zimovanje na Medvedjem Brdu je bilo enkratno, kar povedo tudi otroški vtisi:

  • »Ka smo plezali je blo dobro in zabava v pižamah, da so ble lučke.«
  • »Ka smo pekli piškote, ka sem delu kuglce, pa plezanje.«
  • »Traktor Hurliman mi je bil najbolj všeč, k sem sedel in popisku.«
  • »Meni je bla tista miška všeč, ko smo gledali živalce.«
  • »Všeč mi je blo, k smo iskali škratke, k smo jim delali hiške.«
  • »Men je bla fina pica, k so kuharce spekle.«
  • »Ponoči k smo z lučkami svetli.«
  • »Tiste velike kocke, mehke, iz blazin.«
  • »K smo tekmovali pr molzenju krave. Mi telebajski smo zmagali.«
  • »Mi smo zmagali, k smo namolzli prav do vrha.«
  • »K sm prplezu do vrha stene, me nč ni blo strah. Samo k sm pogledu dol, je blo visoko, ma ni blo nč.«
  • »Meni je bil tobogan všeč.«
  • »Parti pižama, ko smo plesali.«
  • »Plezalo, k sem plezal do vrha.«

Nina Fortuna

 

 

(Visited 177 times, 1 visits today)
Dostopnost