(05) 30 52 001 vrtec@osdeskle.si

Otroci iz skupine Čebele smo se odpravili na izlet v kamnolom Salonita Anhovo. Zgodaj smo pomalicali, saj nas je avtobus že čakal pred vrtcem.

Pot do kamnoloma je bila kratka, vožnja skozi kamnolom pa se nam je zdela zelo zanimiva. Že na poti do neaktivnega kamnoloma Lestivnica smo videli demperje, kopače, bagerje, kamione, ostanke žičnice in veliko, veliko, velikooooooo kamenja in velikih skal.

Pot po kamnolomu smo začeli v opuščenem kamnolomu Lestivnica. Tam so nas vodičke postregle z malico, da smo se okrepčali. Nato pa so nam izčrpno predstavile delovanje kamnoloma, kaj iz njega pridobivajo, kako poteka pot skal in kamenja do same tovarne in do izdelka, ki ga potem razvažajo tovornjaki v trgovine ali direktno na gradbišča. Tudi sami smo bili zelo radovedni in smo veliko spraševali, vodnica pa nam je prijazno in z veseljem odgovarjala na vsa zastavljena vprašanja. V tem delu je bilo najbolj zanimivo, ko smo lahko lomili in tolkli po skali, ki se je krušila. Vodnice so nas spet razveselile s sadjem in sladoledom, nato pa smo pot nadaljevali do slapa Mednik, kjer smo si ogledali rastlinje in živali, ki živijo v tem okolju. Na poti do tja nismo videli nobenih živali, zato smo si le-te ogledali na pojasnjevalni tabli.

Drugi del ogleda pa je bil najboljši, in to je bil ogled mehanizacije. Ko smo prispeli na vstopno točko kamnoloma, so bili tam parkirani demperji. Očarani smo bili nad njihovo veličino, saj smo se pred njimi zdeli tako majhni. Šofer demperja je otroke neznansko razveselil z vprašanjem: »Kdo se gre peljat z demperjem?«. Mislim, da vsi vemo odgovore: »Jaz, jaz, jaz …«. Izmenično v dveh skupinah smo se peljali z demperjem do drobilnika, kjer so otroci s pritiskom na gumb dvignili kason in kamenje spustili v drobilnik. Široko odprta usta in nasmeh do ušes sta povedala vse. Demperji so najboljši!

Hvala Salonitu Anhovo za čudovito doživetje – sprehod po kamnolomu.

Nina Fortuna

(Visited 134 times, 1 visits today)
Dostopnost