(05) 30 52 001 vrtec@osdeskle.si

Ste že imeli kdaj v rokah knjigo, ki se začne z zgodbo na prvi in zadnji stani? Mi smo jo letos spoznali preko projekta Naša mala knjižnica. To je knjiga, ki je nastala izpod peresa pisateljice Aurde Baranauskaite in na uvodni platnici nosi naslov Tinček ali zašepetaj mi kaj na oko, na hrbtni strani pa  naslov Tinček ali kaj me žgečka v ušesu. Ne glede na to, kako smo jo obrnili, vedno smo jo pričeli brati na začetku.

In tako smo spoznali fantka Tinčka, ki je imel težavo, kakršne ni znal pozdravit niti zdravnik. Kadar je slišal, ni ničesar videl in kadar je videl, ni ničesar slišal. Kako to izgleda, smo preko iger preizkusili tudi mi.

Poiskali smo naš knjižni nahrbtnik in ga namesto s knjigami napolnili z različnimi igračami. Nato smo vsakega otroka posebej pokrili z odejo, tako da ni ničesar videl in ga z rokami poslali v tipno raziskovanje in prepoznavanje igrač.

Nadaljevali smo s tipnim prepoznavanjem prijateljev. Enega otroka smo pokrili z odejo, drugega pa posedli predenj. Tako je pokrit otrok z rokami otipal prijateljev obraz in ga poskušal prepoznati. Tukaj pa smo imel nekaj več težav, a smo jih s skupno pomočjo hitro rešili.

Najbolj igrivo igro smo pustili za konec. To je bila igra »Osliček, kdo te jaha?« Spet smo otroka pokrili z odejo, nato pa je nanj »sedel« prijatelj in ga vprašal: »Osliček kdo te jaha?« Če ste pomislili, da so imeli otroci težave s prepoznavanjem glasu prijateljev iz skupine se motite. Brez težav so se prepoznali med seboj, zato pa sva nekaj več težav imeli vzgojiteljici.

  

Del projekta Naša mala knjižnica poteka tudi v sodelovanju s starši. Najbrž ste že opazili zelo dooolg vlak v naši garderobi. Mi upamo, da bo postal še daljši. A to je odvisno od tega, koliko knjig boste starši z otrokom prebrali doma. Torej, ko preberete knjigo, na listek napišite naaslov avtorja knjige, otrok pa naj listek prinese v vrtec. Tukaj delo prevzameva vzgojiteljici, in sicer tako, da na vagonček s flomastrom, ki ga izbere otrok, zapiševa, kaj ste skupaj brali. Z nizanjem vagončkov tako podaljšujemo dolžino vlaka. Obenem pa imate starši možnost, da med vagončki najdete novo knjigo, s katero boste zvečer otroka popeljali v deželo sanj.

Lea Saksida

(Visited 113 times, 1 visits today)
Dostopnost