(05) 30 52 001 vrtec@osdeskle.si

Dan pred kulturnim praznikom smo se najstarejši skupini odpravili na izlet v Novo Gorico in obiskali Goriško knjižnico Franceta Bevka.

Sprehodili smo se med knjižnimi policami in občudovali, koliko knjig imajo spravljenih na policah. V otroškem kotičku smo videli res velikega Mačka Murija, ki najverjetneje z enim očesom pazi tudi na vse knjižne junake.

Prijazni knjižničarki Manja in Polona sta nam pričarali zanimivo in poučno dopoldne. Pokazali sta nam, kakšne knjige si lahko v knjižnici izposodimo. Nas so najbolj navdušile tiste zelo majhne in tiste največje pa take v obliki princeskine torbice. Pa tiste, ki v sebi skrivajo lutko ali izrezljano ladjo. Aja, pa še tiste, v katerih se skrivajo velike slike živali. Prav vsak je našel svojo najljubšo.

V zgornjem nadstropju smo videli najmanjšo knjigo, veliko kakor noht najmlajšega otroka v našem vrtcu, ter prav posebno sobo. In sicer sobo pisatelja Franceta Bevka. V njej imajo shranjeno njegovo pisalno mizo in opremo, ampak otroke je najbolj navdušila njegova mišelovka.

Pred zaključkom ogleda smo se sprehodili še do sobe pravljic, kjer nam je knjižničarka povedala pravljico o Cerkniškem jezeru. Zakaj enkrat je, drugič ga pa spet ni. Otroci so se spraševali, kako se to zgodi in knjižničarka je imela odgovor tudi na to vprašanje. S poskusom nam je pokazala, zakaj jezeru pravimo presihajoče jezero.

Ob koncu ogleda smo se s pesmico Prijateljice lutke (Romana Kranjčan) zahvali knjižničarkama. Morda smo iz knjige prebudili tudi kakšnega nagajivega knjižnega junaka. Če ga najdete kje po poti, ga le odpeljite nazaj v goriško knjižnico in si spotoma izposodite kakšno knjigo, ki bo otroka pred spanjem popeljala v deželo sanj.

(Visited 97 times, 1 visits today)
Dostopnost